Varför blir man beroende av nässpray?

Nässpray används för att bli av med nästäppa. Men vissa typer av nässpray kan faktiskt göra problemet värre om man använder dem för länge. Då blir man beroende av nässpray för att hålla nästäppan borta. Men det finns alternativ som inte är beroendeframkallande.


Varför kan man bli beroende av nässpray?

Avsvällande nässpray som används för att bli av med nästäppa vid till exempel en förkylning, fungerar genom att dra ihop blodkärlen i näsan. När blodkärlen dras ihop minskar flödet av blod till näsans slemhinna och mindre vätska läcker ur blodkärlen i slemhinnan. Detta minskar svullnaden som gör att näsan känns täppt.

Använd inte nässpray för länge

Om du använder avsvällande nässpray för länge, mer än tio dagar gäller för de flesta, försämras kroppens egen förmåga att dra ihop blodkärlen i näsan. När du slutar använda nässprayen vidgas blodkärlen, blod och vätska flödar till näsans slemhinna, det blir svullet och du blir täpp i näsan igen.

Då är det lätt att man vänder sig till nässprayen igen och du blir beroende av sprayen för att hålla nästäppan borta.

 

Hur blir man av med beroendet?

Sluta tvärt

Om du har använt nässpray i mer än tio dagar och är beroende av nässpray för att hålla nästäppan borta bör du helst sluta tvärt. Du kommer att ha problem med nästäppa tills kroppen återhämtar sin förmåga att själv reglera blodkärlen i näsans slemhinna men det tar oftast bara några dagar.

Det är ovanligt men långvarigt användande av nässpray kan skada näsans slemhinna på ett sätt som kroppen inte kan återhämta sig ifrån. Då kan man behöva en operation för att reparera skadorna.

Byt till annan nässpray

Du bör inte använda avsvällande nässpray i mer än tio dagar. Om du fortfarande har problem med nästäppa efter tio dagar kan du byta till en nässpray som innehåller kortison. Denna spray är antiinflammatorisk och är främst avsedd för nästäppa orsakad av allergier som ger inflammation i näsan men kan även hjälpa dig som har långvarig nästäppa.

Nässpray som inte är beroendeframkallande

Nässpray med koksaltlösning eller nässkölj med koksaltlösning är inte beroendeframkallande. Koksaltlösning liknar våra egna kroppsvätskor och kan användas så länge det behövs.