✕ Stäng

Nässpray

Det finns olika sorters nässpray. Om du är täppt i näsan kan nässpray göra så att du kan andas normalt igen. Om du är torr i näsan kan en viss nässpray återfukta. Är du pollenallergisk kan nässpray med antihistamin eller kortison fungerar väldigt bra.

Nässpray

Nässpray vid täppt näsa

Om du är svullen i näsan och inte kan andas normalt kan du använda avsvällande nässpray. Dock ska du inte använda den typen av nässpray i mer än tio dagar.

Om du använder nässpray i en längre tid än vad som står angivet kan du få mer svulla slemhinnor och få väldigt svårt med att bli av med nästäppan.

Om du är förkyld och vistas i smutsiga och dammiga miljöer kan en nässkölj hjälpa dig. Med denna sköljer du näsan med saltvatten vilket tar bort smuts och torkat snor. En nässkölj är skonsammare än nässprayen då den inte innehåller läkemedel.

Nässpray vid allergi

Du kan antingen köpa en nässpray med antihistamin eller med kortison. Dessa nässprayer fungerar bara mot allergiska symptom och inte mot förkylning.

  • Nässpray med antihistamin blockerar det ämne som sätter igång de allergiska besvären – histamin.
  • Nässpray med kortison kan du behöva om du har fått en inflammation i näsans slemhinna på grund av din allergi. En nässpray med kortison kan då dämpa inflammationen.

Du som pollenallergisk kan också använda en nässkölj. Du sköljer då näsan med saltvatten vilket tar bort allergenen och rensar näsan från smuts och torrt snor.

Nässpray vid torr näsa

Är du torr i näsan kan du använda nässpray som innehåller olja, och verkar smörjande för slemhinnorna.

Vill du inte köpa någon oljebaserad nässpray som finns receptfritt på apoteket kan du använda vanligt vegetabiliskt matfett, som olivolja.

Nässpray för barn

Det finns speciella nässprayer som är till för just barn. Läs på förpackningen vilken ålder nässprayen rekommenderas till och följ dessa rekommendationer.

Det finns också saltvattenspray och koksaltlösning i form av näsdroppar som kan lindra täppt näsa hos barn och spädbarn.

Nässpray vid graviditet?

Kvinnor i graviditetens senare skede kan bli mycket täppta i nästan. När du är gravid svullnar slemhinnorna i näsan. Detta beror på att det hormon som hjälper till att mjuka upp livmoderhalsen även gör att slemhinnorna i näsan svullnar.

Vid graviditet och nästäppa kan det hjälpa med att sova med huvudet högre. För att höja huvudänden på sängen kan du lägga några böcker under sängbenen. Även nässkölj som kan dämpa svullna slemhinnor.

Du ska nämligen undvika så mycket läkemedel som möjligt under en graviditet. Även fast lokala mediciner så som ögondroppar och nässpray inte är någon fara.

Senaste Nytt