Nässpray

Det finns olika sorters nässpray. Om du är täppt i näsan kan nässpray göra så att du kan andas normalt igen. Om du är torr i näsan kan en viss nässpray återfukta. Är du pollenallergisk kan nässpray med antihistamin eller kortison fungerar väldigt bra.


Varför blir man täppt i näsan?

Vanligast är att du blir täppt i näsan på grund av en förkylning. Vid en förkylning får du först snuva som är tunn och genomskinlig, sen blir snoret tjockt och mer färgat. Slemhinnorna i näsan svullnar upp och detta känns som nästäppa.

Du kan också bli täppt i näsan på grund av allergiska besvär men vanligast är att du får en väldigt rinnande näsa.

Nästäppa kan också orsakas av att använder för mycket nässpray. Läs mer om beroendeframkallande nässpray här.

Hur fungerar nässpray?

Beroende på dina symptom (nästäppa eller rinnande näsa) och orsaken bakom finns nässpray med olika läkemedel eller innehåll.

Nässpray vid täppt näsa

Om du är svullen i näsan och inte kan andas normalt till exempel vid en förkylning, kan du använda avsvällande nässpray.

Avsvällande nässpray fungerar som det låter, den minskar svullnaden i näsans slemhinnor. Denna typ av nässpray ska du inte använda i mer än tio dagar då kan du få svårt att bli av med nästäppan.

Om du fortfarande har problem med nästäppa efter att ha använt en avsvällande nässpray i tio dagar kan du byta till en nässpray med koksaltlösning eller med kortison.

Du kan även byta nässpray mot nässkölj med koksaltlösning. Med denna sköljer du näsan med saltvatten vilket tar bort både smuts, damm och torkat snor.

Nässpray vid allergi

Vid allergi kan du få både rinnsnuva och nästäppa. Allergi kan också ge en inflammation i näsan. Be om hjälp på apoteket för att hitta rätt nässpray för dina symptom.

  • Nässpray med antihistamin blockerar det ämne som sätter igång de allergiska besvären – histamin. Denna nässpray fungerar bara mot allergiska besvär, inte förkylning.
  • Nässpray med kortison kan du behöva om du har fått en inflammation i näsans slemhinna på grund av din allergi. En nässpray med kortison dämpar inflammationen.

Du som pollenallergisk kan också använda en nässkölj. Du sköljer då näsan med saltvatten vilket tar bort allergenen och rensar näsan från smuts och torrt snor.

Nässpray vid torr näsa

Är du torr i näsan kan du använda nässpray som innehåller olja, och verkar smörjande för slemhinnorna.

Vill du inte köpa någon oljebaserad nässpray som finns receptfritt på apoteket kan du använda vanligt vegetabiliskt matfett, som olivolja.

Nässpray för barn

Det finns speciella nässprayer som är till för just barn. De är anpassade efter barnets ålder och ger en mindre, skonsammare spray och därmed även lägre dos. Läs på förpackningen vilken ålder nässprayen rekommenderas till och följ dessa rekommendationer.

Det finns också nässpray med koksaltlösning och koksaltlösning i form av näsdroppar som kan lindra täppt näsa hos barn och spädbarn.

Nässpray vid graviditet?

Kvinnor i graviditetens senare skede kan bli mycket täppta i nästan. När du är gravid svullnar slemhinnorna i näsan. Detta beror på att det hormon som hjälper till att mjuka upp livmoderhalsen även gör att slemhinnorna i näsan svullnar.

Både avsvällande nässpray och nässpray med kortison är okej att använda under graviditeten. Det är många som undviker kortisonspray då kortison kan påverka fostret men det är en väldigt liten mängd kortison i nässprayen som tas upp i blodet och kan nå fostret, det mesta fungerar lokalt i näsan.

Om du vill undvika läkemedel under graviditet kan det hjälpa att sova med huvudet högre när du har nästäppa.